Хитър начин да освободите част от вградената iPhone или iPad памет

Без никакво съмнение с течение на времето сте събрали доста iOS приложения и игри, но при всички положения част от тези разработки просто присъстват в паметта на вашето устройство. Ако измежду тях има предложения, от които нямате никаква нужда, най-добре ще бъде да ги премахнете изцяло, но ако разполагате с такива, които не използвате често, но искате да са ви подръка, активирайте Offload Apps, а ние ще ви запознаем с една, бихме казали скрита iOS и iPadOS оптимизация.

За да видите с колко свободна памет разполага iOS или iPadOS устройството, което използвате, трябва да отворите системните настройки, след това да преминете през General и да докоснете върху iPhone или iPad Storage, но има и една малка особеност. Точно под всички категории или в долната част на екрана ще се запознаете и с размера на системата, който реално погледнато не е никак малък. Стандартно раздел System Storage не може да бъде модифициран или оптимизиран, но ако неговите размери са големи, винаги може да се опитате да ги редуцирате, като се възпозлвате от една скрита функция:

  • Свържете вашето iOS или iPadOS устройство с USB кабел към Mac или PC.
  • Стартирайте настолното приложение iTunes, без значение от неговата версия или Finder, ако вече сте преминали към macOS Catalina.
  • Отключете устройството и кликнете през iTunes/Finder върху бутон Trust, при положение, че никога до този момент не сте изграждали връзка с вашия Mac.
  • Оставяте устройствата свързани за 5 минути, без да предприемате никакви странични действия или пък да стартирате синхронизация или актуализация.
  • Премахнете кабелната USB връзка.
Ако ви се струва, че не сте направили нищо, това не е така. Отворете системните настройки, след това General, раздел System Storage и проверете размерите на системата, които не винаги, но в повечето случаи ще бъдат редуцирани. Съществува вариант да достигнете и до десетина гигабайта освободена памет, което не трябва да ви изненадва. В System Storage се съхранява не само операционната система, но и всички временно кеширани и свързани с нея данни. При всяко свързане с вашия Mac, настолното Finder или iTunes приложение не само калкулира, но и премахва тази част от системното съдържание, която не е нужна на вашето iOS или iPadOS устройство.