Повече за iCloud.com и последните промени в платформата

Ако използвате смартфон или таблет, произведен от Apple, но все още не разполагате с Mac, имаме една добра новина. Вече всеки iOS и iPadOS потребител може да достъпи до полезната iCloud услуга и през своя компютър, задвижван с Windows 7 или 10. За целта просто трябва да потърсите името на полезната услуга в Windows Store, а ние ще ви запознаем с всичко, което трябва да знаете за iCloud.com.

Стандартно всеки Apple ID акаунт разполага с 5 гигабайта iCloud пространство, от които може да се възползвате безплатно. При положение, че не са достатъчни, винаги може да преминете към някой от наличните пакети, като този от 50 гигабайта за сумата от 1.99 лв. на месец, към 200 гигабайта за 5.99 лв. или пък към 2 терабайта за 18.99 лв. отново на месечна база. Ако не използвате голям брой Apple устройства и не синхронизирате снимките от вашия iPhone автоматично с iCloud, вероятно и безплатният пакет ще ви свърши работа.

Реално погледнато, 5-те гигабайта са абсолютно достатъчни, за да съхраните всички свързани с вашето iOS или iPadOS устройство данни. Винаги може да проверите каква част от iCloud паметта е заета, като отворите системните настройки. Докоснете върху своя профил, след това върху iCloud и Manage Storage и отправете поглед към горната част на екрана. Вероятно вашето Messages и Mail съдържание заема най-голяма част от пространството, но има и още една особеност. Точно тук са изброени и всички свързани с вашия акаунт приложения и архивираните от тях данни, но нека да разгледаме и възможностите на уеб версията на iCloud, до която може да достъпите, след като посетите iCloud.com.

Още щом отворите уебсайта ще видите и първата основна промяна в последната версия на платформата. Анимираното фоново изображение е премахнато, което от техническа гледна точка е отлично решение. Все пак нейното зареждане изразходва доста ресурси, а не помага по никакъв начин на функционалността, дори напротив. Ако вашето устройство или интернет са по-слаби, може да ви попречи. Достатъчно е само да се впишете със своя Apple ID акаунт и ще видите и следващата основна промяна. Разпределението на заложените приложения е съвсем различно, но и доста по интуитивно.

Измежду всички заложени приложения, може да откриете Mail, Contacts, Photos, Notes, iCloud Drive, Pages, Numbers, Keynote, Find Friends и Find iPhone, както и в предната версия на разработката, но има и едно ново предложение. Вече всеки потребител може да се възползва и от уеб версията на полезното Reminders приложение, което ви позволява да създавате, преглеждате и управлявате вашите задачи по един доста лесен начин.