Вижте кои от вашите iOS и iPadOS приложения използват Face ID

Ако искате да деактивирате временно възможността за отключване на вашия iPhone чрез вградената TrueDepth камера, това може да стане много лесно. Просто натиснете и задръжте бутона за включване и изключване на устройството, а след това отменете желанието си или пък го натиснете пет последователни пъти и затворете отворения Emergency раздел, а ние ще ви покажем как да разберете коя част от приложенията, които използвате имат достъп до вградената TrueDepth камера или по-точно до вашата Face ID система за лицево разпознаване.

Преди всичко, нека да си припомним техническата страна на иновативната разработка, с която се отличават не само iPhone 11, 11 Pro, Xs, Xs Max, XR и X, но и последното iPad Pro поколение, с което се запознахме в края на миналата година. Face ID не е просто технология, която е в състояние да разпознае вашето лице. Това е една изключително точна и сигурна биометрична система, чрез която всеки от вас може както да отключи своето iOS устройство, така и да потвърди самоличността си, примерно пред Apple Pay или пък пред някое разработено от трета страна приложение.

Всичко става изключително бързо и удобно. Системата обгражда лицето на потребителя с 30 хиляди невидими точки, създава негов триизмерен модел, а вграденият A11 Bionic при iPhone X или А12 Bionic при останалите TrueDepth устройства процесорен чип го сравнява с вече съществуващ такъв. При установяване на съвпадение, ще получите достъп до системата, но нека видим как може да стигнете и до всички инсталирани приложения, които се възползват от Face ID. Достатъчно е само да отворите системните настройки, след това да изберете Face ID & Passcode и сте почти готови.

Под раздел USE FACE ID FOR ще откриете всички приложения и услуги, които разполагат с право на достъп до вградената биометрична система. Първите няколко предложения са заложени в мобилната операционна система, а за да стигнете до разработените от трети страни варианти, просто докоснете върху Other Apps. По подразбиране и ако сте позволили тази опция при първоначалното включване на съответните приложения, те разполагат с право да използват системата. Ако искате това да се промени, просто изключете Face ID, като докоснете върху бутона от дясната страна на името на избрано приложение и сте готови, но има и още нещо.

За да позволите отново на някое от вашите инсталирани iOS приложения да използва вградената Face ID биометрична система, повторете описаните стъпки.