Заключване на Mac през някоя от последните версии на macOS

Заложените възможности не само в последната версия на macOS са изключително много. Вече всеки от вас може да се възползва и от доста визуални промени, като тъмна тема на системата и променящи се фонови изображения, а ние ще ви покажем как да заключите вашия Mac без да го затваряте, ако е преносим или без да се отписвате от своя профил.

Реално погледнато, всяка версия на настолната операционна система разполага с вариант за заключване под различна форма, но при High Sierra, Mojave и Catalina нещата придобиват коренно различно измерение. Достатъчно е само да активирате полезната Lock Screen възможност и вашият Mac ще премине в режим, наподобяващ този, при който не сте се вписали с вашето потребителско име и парола, но с една малка разлика. Функцията няма да затвори нито едно от стартираните приложения или документи.

Просто кликнете върху логото на Apple, което е разположено в горната лява част на екрана, след това изберете Lock Screen и сте готови. Системата ще премине по един изключително бърз начин в заключен режим, а за да се върнете отново към нея, ще се наложи да изберете потребител, ако сте създали повече от един, и да се впишете по стандартен начин с вашата парола, но има и по-лесен начин.

Не трябва да игнорираме и удобната клавишна комбинация. Натиснете едновременно CTRLCMD и буквата Q и сте готови. Lock Screen ще се активира мигновено, а вие може да станете от вашия Mac без да се притеснявате, че някой ще може да разгледа информацията и съдържанието ви.