Вижте вълнуващите иновации от Apple: новите MacBook Air и MacBook Pro с изумителен М2 чип, iOS 16, watchOS 9, MacOS 13 Ventura и iPadOS 16

Apple разкриха дългоочаквани изненади в рамките на традиционната си конференция за софтуерни инженери - обновени и подобрени версии на MacBook Air и MacBook Pro, невероятния M2 чип, актуализации на всички любими операционни системи: iOS 16, watchOS 9, MacOS 13 Ventura и iPadOS 16.

В случай, че сте пропуснали събитието, можете да го гледате тук. Вижте всички новости от Apple по-надолу в статията.


MacBook Air 13" с М2 чип 

Новото поколение на емблематичния MacBook Air постига невиждана досега мощ и бързина. MacBook Air става първият Mac компютър с новия M2 чип от Apple. Той е до 1,4 пъти¹ по-бърз от предходния модел с М1 и до 15 пъти¹ по-бърз от предшественика си с Intel процесор. Дизайнът му е изцяло обновен и можем да се насладим на два нови цвята - Midnight и Starlight, освен познатите Space Gray и Silver. 13,6-инчовият Liquid Retina дисплей вече е най-големият и ярък дисплей на MacBook Air досега. Повече информация и характеристики вижте тук


MacBook Pro 13” с М2 чип

Един от най-обичаните преносими компютри Mac - MacBook Pro 13” също получава голям ъпгрейд с М2 чипа. С тази промяна MacBook Pro 13” демонстрира още по-голяма производителност и до 39% по-бързи резултати² при обработка на изображения. Подобренията не важат само за работни приложения и процеси. Гейминг преживяването с М2 също преминава на следващото ниво, особено при игри със сложна и интензивна графика. Разгледайте новото поколение MacBook Pro 13” тук


macOS 13 Ventura

Apple представиха нови издания на всички свои операционни системи. macOS 13 Ventura продължава тенденцията от последните години - софтуерът е специално създаден, за да се възползва максимално от мощта на Apple silicon. Ventura работи в перфектна симбиоза с М1 и М2 чиповете и ще осигури още по-голяма производителност на Mac. Очакват ни интересни нови функционалности като Stage Manager, Passkeys и подобрените Spotlight, Continuity, Safari и Mail с дългоочакваните функции Undo Send и Scheduled Send. 


WatchOS 9

В тази версия на WatchOS притежателите на Apple Watch ще имат достъп до иновативни приложения и страхотни функции за здравословен и активен живот. Workout добавя три нови метрики за любителите на тичането и предлага автоматично превключване между различните активности при триатлон. Приложението Sleep вече ще може да наблюдава различните фази на сън за още по-детайлна информация. А в Medications - суперполезно нововъведение, интегрирано и в iOS 16 - може да се изготви график за приемане на медикаменти, да се настроят напомняния и да се потърсят необходими данни за лекарствен продукт. 


iPadOS 16

Актуализацията на iPad OS носи страхотни възможности за споделяне и общуване с близките, за работа и творчество без ограничения и, разбира се, много забавления. Новото приложение Freeform позволява да споделяте в реално време бележки, изображения, документи и всичко, което сте създали със своя Apple Pencil на едно място с няколко души. Споделени снимки със семейство и приятели, възможност за редактиране на вече изпратени съобщения и различни режими на работа на екрана - това са само част от обновленията. Притежателите на iPad вече ще имат достъп и до Weather приложението. 


M2 чипът 

Наследникът на революционния М1 чип достига нови максимални скорости, още по-мощна производителност и нечувана досега енергийна ефективност. CPU представянето на М2 е с до 18% по-добро в сравнение с предишното М1 поколение и 1,9 пъти по-добро, сравнено със стандартен 10-ядрен компютърен чип. М2 позволява работа на максимална мощност с ¼ по-нисък разход на енергия. 16-ядреният Neural Engine модул може да изпълнява до 15,8 трилиона операции в секунда. Наистина изглежда, че за М2 няма невъзможни неща.


iOS 16 

Дългоочакваната актуализация на iOS представя няколко изненади. Най-приятната от тях е, че операционната система ще бъде достъпна на български език за първи път в историята на iPhone. Тази новина е изключително радостна за нас и нямаме търпение да тестваме iOS 16 на живо в края на тази година. Други големи промени включват: 

  • цялостен редизайн на началния екран, с безброй опции за персонализация на елементите и визията им; 

  • лесно споделяне на множество снимки със семейство и приятели; 

  • редакция и изтриване на вече изпратени съобщения;

  • страхотни нови функционалности в Safari, Mail, Focus, Maps, Dictation, Apple Pay и още много други приложения. 


С нетърпение очакваме всички тези новости към края на 2022-ра година. А какви са вашите впечатления от WWDC 2022 и кое е любимото ви нововъведение? 


За да научавате първи за новостите от Apple, следете ни в социалните мрежи и се абонирайте за нашия бюлетин.

¹Според тестове, проведени от Apple през май 2022, използвайки MacBook Air системи в подготвителна фаза на произвоство с Apple M2 чип, 8-ядрено CPU, 10-ядрено GPU, и 24GB RAM, както и производствени системи MacBook Air с Apple M1 чип, 8-ядрено CPU, 8-ядрено GPU, и 16GB  RAM, всички гореизброени системи, оборудвани с 2TB SSD, освен това и производствени модели с 1.6GHz двуядрени Intel Core i5-базирани MacBook Air системи с Intel UHD Graphics 617, 16GB RAM, и 1TB SSD. Final Cut Pro 10.6.2 е тествана чрез сложен проект с 2-минутна дължина с 4K ProRes 422 файлове. Тестовете са проведени, използвайки специфични компютърни системи и отразяват приблизителното представяне на MacBook Air.


²В сравнение с предходното поколение MacBook Pro 13” с М1 чип.