Apple представи 24 инчов iMac и iPad Pro с M1 процесори

Пролетното събитие на технологичния гигант, провело се снощи, изненада Apple феновете с доста нови и интересни продукти. Точно както през 2020-та, мероприятието премина изцяло виртуално, с оглед на глобалната COVID обстановка, но нека разгледаме и изцяло новия 24 инчов iMac и обновения iPad Pro с вградени M1 процесорни разработки.

24 инчов iMac с процесор M1

Доста време мина, но явно чакането си заслужаваше! Преди броени часове Apple представи чисто нов iMac. Освен с колоритния си външен вид, предложението може да се похвали с високата производителност на собствената M1 процесорна разработка на Apple, 4.5K дисплей, подобрено охлаждане, система от шест високоговорителя и още множество промени, които са събрани в един изцяло нов, изключително компактен и елегантен корпус, но това не е всичко. Новото настолно предложение може да се похвали с цели седем разцветки на корпуса, като зелен, жълт, оранжев, розов, лилав, син и сребърен.

Доста силно впечатление прави общият обем на 24 инчовия iMac, който е намален с над 50%, като разработката може да се похвали със завидните 11.5 милиметра дебелина, в които влиза и новият 24 инчов 4.5K дисплей. Той се отличава с 11.3 милиона пиксела, 500 нита яркост, True Tone технология, P3 широк цвят и антирефлексно покритие и не на последно място, неговите габаритни размери са малко по-големи от тези на 21.5 инчовото iMac предложение, поради редуцираните размери на декоративната рамка около панела.

Не е нужно да акцентираме върху факта, че това е първият настолен компютър на компанията от Купертино с процесор M1. Собствената разработка на Apple отделя значително по-малко топлинна енергия в процес на работа, спрямо вградените процесори на Intel в предните поколения, в което се крие и причината за появата на изцяло обновената система за охлаждане в 24 инчовия iMac. Тя се катализира единствено от два малки вентилатора. 

В сравнение с последното 21.5 инчово ‌iMac поколение‌, базирано на Intel, новата разработка с ‌M1‌ може да се похвали с 85% по-висока производителност на процесора, до 2 пъти по-висока производителност на графичния ускорител за определени приложения, като Affinity Photo и Photoshop и с до 50% по-висока производителност от най-мощния независим графичен ускорител в най-мощния 21.5-инчов ‌iMac‌, но това не е всичко. Предложението разполага с три вградени микрофона със студийно качество, шест говорителя и със система за пространствен Dolby Atmos звук.

Изцяло новият iMac има два Thunderbolt порта, два USB-C порта и един 1Gbps Ethernet, плюс един с магнитен конектор за захранване на настолната машина с дължина на кабела от два метра. Заедно с това, разработката поддържа Wi-Fi 6, а към нея можете да свържете без никакъв проблем 6K външен монитор и дори професионалното Pro Display XDR решение на Apple, но това не е всичко. Заедно с 24 инчовия iMac, компанията представи и изцяло нови Magic Mouse, Magic Trackpad и Magic Keyboard, за първи път с вграден Touch ID сензор за разпознаване на пръстов отпечатък.

Потребителите имат възможност да избират между вариант със 7 ядрен графичен ускорител, който идва с два Thunderbolt/USB-C порта и в комплект с Magic Keyboard и Magic Mouse и предложение с 8 ядрен графичен ускорител и процесор, разполагащ с два Thunderbolt порта, два USB-C порта и един 1Gbps Ethernet и окомплектован с Magic Keyboard с вграден Touch ID сензор и Magic Mouse. Оперативната памет е 8GB, която може да бъде персонализирана на 16GB при всеки от вариантите, докато пространството за съхранение от 256GB може да бъде персонализирано до 512GB, 1TB или 2TB при предложението с 8 ядрен графичен ускорител.

Жълтата и оранжевата разцветка на корпуса са ексклузивни за конфигурацията с 8-ядрен видео ускорител, а ние няма да пропуснем да ви осведомим, когато разберем каква ще бъде цената на новия iMac в магазините на iStyle България, както и кога компютърът ще бъде наличен за продажба в нашите магазини.

11 и 12.9 инчов iPad Pro с процесор M1

Високата производителност на оптимизираната M1 процесорна разработка намира своето място и в новото iPad Pro поколение, без значение от размерите на неговия екран. Завидните възможности на 8 ядрените процесор и графичен ускорител осигуряват до 50% по-висока производителност на процесора и до 40% по-висока графична производителност в сравнение с A12Z Bionic, който намира своето място в предното iPad Pro поколение, но това не е единствената промяна.

За разлика от своя предшественик, новият iPad Pro може да бъде конфигуриран с до 2TB памет за съхранение. При вариантите от 128GB, 256GB и 512GB, оперативната памет се равнява на 8GB, докато при тези с памет за съхранение от 1TB и 2TB, оперативната памет се отличава със завидните 16GB, което без съмнение е една изцяло нова тенденция. Това е първото iPad Pro поколение, което се предлага с различна по обем оперативна памет, което ни навежда на мисълта, че разработката започва да придобива все по-професионален характер и то съвсем заслужено.

За разлика от Liquid Retina екранът, с който се отличава 11 инчовата разработка, при 12.9 инчовото предложение дисплей панелът е Liquid Retina XDR с до 1000 нита яркост, до 1600 нита пикова яркост и контраст 1,000,000:1, но това не е всичко. Liquid Retina XDR използва мини LED подсветка с над 10 000 светодиода, което му позволява да ви предостави възможност да се насладите на колкото се може по-реалистично HDR съдържание, но не трябва да игнорираме и новия Thunderbolt/USB-C порт, който поддържа 10Gbps Ethernet и дори ви предоставя възможност за връзка на 6K монитор, включително и Pro Display XDR директно към вашия iPad Pro. 

Не трябва да пропускаме и обновената TrueDepth предна система, която се отличава с 12 мегапикселов ултра широк обектив, позволяващ 120-градусово зрително наблюдение. Благодарение на тази промяна, новото iPad Pro поколение може да се похвали с полезната Center Stage функция, която автоматично фиксира потребителите в кадър по време на видео разговор. Макар и сериозните технически промени, ако погледнете към външния вид на таблета, вероятно няма да откриете кой знае колко съществени разлики с предното поколение, като разцветките на корпуса измежду които можете да избирате са сребърен и астро сив.

Като изключим двата размера и двете разцветки на корпуса, всеки потребител може да избира между Wi-Fi и Wi-Fi + Cellular вариант с памет за съхранение от 128GB, 256GB, 512GB, 1TB или 2TB,  а ние няма да пропуснем да ви осведомим, когато разберем каква ще бъде цената на новите iPad Pro в магазините на iStyle България, както и кога ще са налични за продажба в нашите магазини.