Apple представи изцяло нов 16 инчов MacBook Pro

Най-големият и мощен представител на MacBook Pro вече е на бял свят и то с доста впечатляващи технически характеристики. Страхотен дисплей и то не само заради по-големите си размери, шест броя вградени високоговорителя, осем-ядрени процесори и клавиатура от изцяло ново поколение.

Нека върнем лентата назад. В началото на тази година се появиха доста слухове за появата на изцяло нов MacBook Pro с диагонал на екрана от 16 инча. Съвсем нормално, очаквахме професионалната разработка да се появи по време на WWDC през месец юни, което така и не се случи. Технологичното мероприятие ни запозна с Mac Pro и със страхотния Pro XDR монитор и определено ни накара да се усъмним в слуховете за 16 инчов MacBook Pro, но явно вече може да бъдем сигурни, че прогнозите са били съвсем реални, за което свидетелства и публикацията на Тим Кук в Twitter от преди броени часове:

По-голям екран

Новото MacBook Pro поколение може да се похвали с 16 инчов диагонал на екрана и то със завидните 500 нита яркост. Ако допускате, че външните размери на мобилния компютър са нараснали, това не е така. Декоративната рамка около екрана на разработката е редуцирана, докато външните размери на корпуса биха могли да се съпоставят, примерно с тези на MacBook Pro от 2015-та година, но с една малка особеност. Дебелината на корпуса също е намалена, макар и с малките 7 десети от милиметъра.

Като цяло визията на корпуса остава същата. Над стандартната клавиатура отново ще откриете вече познатия Touch Bar, но с една малка особеност. Бутон ESC, който се намира в неговата най-лява част е обособен като физически. Вградените USB-C и Thunderbolt портове също остават без никаква промяна, а появата на разработката ни води само до едно заключение. Вероятно съвсем скоро 15 инчовият MacBook Pro ще изчезне от гамата, а Apple ще акцентира върху своите 13 и 16 инчови разработки.

До 8-ядрени процесори

Нека разгледаме и вградените процесори. Вариантите са само два, но за сметка на това доста мощни. 6-ядреното предложение Intel Core i7 може да се похвали с работна честота от 2.6GHz с Turbo Boost до 4.5GHz, докато 8-ядреното Intel Core i9 достига до 2.3GHz с Turbo Boost до 4.8GHz, като и двете предложения биха могли да достигнат до изключително висока изчислителна производителност.

Най-голямата поставяна батерия в MacBook до сега с мощност от 100 вата може да ви предложи да се наслаждавате на разработката в режим на работа цели 11 часа, но нека разгледаме и останалите характеристики. Базовото предложение разполага с 16GB DDR4 оперативна памет, която може да достигне до 64GB, докато основната памет се равнява на 512GB или 1TB SSD, който може да стигне до цели 8TB, отново SSD. Определено професионални характеристики за професионални потребители.

Страхотен звук

Изглежда че инженерите от Apple съвсем не са забравили за озвучаването. Новото MacBook Pro поколение разполага със звукова система от шест високоговорителя, която разпръсква звука около вас по уникален начин. В системата от високоговорители намират своето място и два нискочестотни, което подобрява усещането на басите значително, но това не е всичко. В корпуса на компютъра намират своето място и цели три микрофона, което ще ви помогне да направите запис със студийно качество.

Magic клавиатура

Не трябва да забравяме, че вградените клавиатури в MacBook през последните няколко години постоянно преминават през множество технически промени, с цел да станат не само по-тихи и приятни за употреба, но и по-издръжливи срещу замърсявания и потенциална повреда, а ние имаме още една добра новина. 16 инчовото MacBook Pro поколение е оборудвано с изцяло новата клавиатура, наречена Magic Keyboard, а на нас тепърва ни предстои да разберем как се представя.

Веднага щом положим ръце върху така наречената магическа клавиатура, ще разберем повече за нея и ще ви запознаем с всички промени, с които може да се похвали, спрямо вградената в предното MacBook Pro поколение.