Face ID и полезната Attention Aware възможност през iOS и iPadOS

Ако искате да деактивирате временно възможността за отключване на вашия iPhone или iPad с иновативната биометрична система Face ID, това може да стане съвсем лесно. Просто натиснете и задръжте бутона за включване и изключване на устройството или пък го натиснете пет последователни пъти и затворете раздел Emergency, а ние ще ви покажем какво представлява свързаната с Face ID и доста полезна Attention Aware възможност и как да се възползвате от нея.

Преди всичко, нека разгледаме отново техническата страна на биометричната система, с която се отличават iPhone X, iPhone XR, iPhone Xs, iPhone Xs Max, iPhone 11, iPhone 11 Pro и последното поколение iPad Pro. Face ID не е просто технология, която е в състояние да разпознае вашето лице. Това е една изключително точна и сигурна биометрична система, чрез която всеки от вас може както да отключи своя iPhone, така и да потвърди самоличността си, примерно пред Apple Pay или някое приложение.

Всичко става изключително бързо и удобно. Системата обгражда лицето на потребителя с 30 000 невидими точки, създава негов триизмерен модел, докато вграденият мощен процесорен чип го сравнява с вече съществуващ такъв. При установяване на съвпадение ще получите достъп до устройството, но нека видим какво представлява и полезната Attention Aware възможност. Нещата са съвсем лесни за обяснение –  звукът на устройството при входящо повикване ще се намали автоматично, след като погледнете към неговия екран, но за целта трябва да сте активирали функцията.

За да включите Attention Aware, отворете системните настройки и преминете през раздел General и Accessibility. Остава да докоснете върху Face ID and Attention, след това да активирате Attention Aware Features и сте готови, но има и една малка особеност. Функцията би трябвало да е активирана по подразбиране. Винаги може да я изключите, след като повторите описаните стъпки.