iOS 13 вече е тук! Ето как да инсталирате системата.

Преди около седмица по време на най-значимото Apple събитие за годината се запознахме с iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max и Apple Watch 5, като плътно до тези предложения се подреждат и новите версии на macOS, iOS и iPadOS. Настолната Catalina система явно ще се забави още около седмица, но това не се отнася за мобилната версия.

Вече можете да инсталирате iOS 13 и на своя iPhone или iPod touch, но преди това трябва да се уверите, че вашето устройство е съвместимо с операционната система. Като изключим представените преди около седмица iPhone поколения, които съвсем очаквано покриват изискванията на новата версия, потребителите на следните устройства също ще могат да преминат към iOS 13:

Безплатната инсталация се извършва по стандартен начин, като преди това препоръчваме да направите бекъп през iCloud или след като свържете устройството с компютър. Тази стъпка ще защити всички снимки, контакти и други данни, с които разполагате, но има и още нещо. Проверете дали батерията е заредена напълно. По възможност поставете устройството в режим на зареждане. Остава само да изградите връзка с надежден Wi-Fi интернет източник и на екрана ще се появи съобщение Software Update, на което трябва да отговорите с Install Now.

Съществува вероятност да не срещнете подобно съобщение, което не е толкова страшно. Отворете системните настройки, преминете през General, след това през Software Update и докоснете върху Download and Install. За да инсталирате iOS 13, се налага да разполагате с около 1.87 гигабайта свободна памет и то при положение, че вашето устройство може да се похвали с последната актуализация на iOS 12. Ако това не е така, размерът на системата може да нарасне значително.

При положение, че не разполагате с достатъчно свободно място, след като стартирате процеса ще се появи диалог, който ще ви попита дали сте съгласни част от вашите приложения да бъдат изтрити. Премахнатите варианти ще се инсталират автоматично, след като преминете към новата версия на системата, но ако не сте съгласни с това условие, ще се наложи да прекратите процеса и да изтриете ръчно част от приложенията.

Това е всичко. След като устройството зареди, ще може да се насладите на страхотните новости, които iOS 13 е в състояние да ви предложи, но има и още една малка особеност. Процесът по инсталация може да отнеме и един по-дълъг период от време, през който вашето устройство да се рестартира няколко пъти и дори да остане в системен режим за по-дълго, но това не трябва да ви притеснява. Просто изчакайте търпеливо.