Как да използвате Emergency SOS през iOS 12

Последната версия на iOS може да се похвали с доста по-оптимизиран начин на работа спрямо своя предшественик, което оказва отражение предимно върху по-старите iPhone и iPad поколения. Статистически допускаме, че вече разполагате с iOS 12, но нека да се върнем към полезната Emergency SOS възможност, която се появи заедно с предишната версия на мобилната операционна система.

Ако все още не знаете как да активирате Emergency SOS, това може да стане по доста лесен начин. Достатъчно е само да натиснете пет последователни пъти бутона за включване на вашето устройство или да задържите отново този за включване и някой от двата за усилване или намаляване на звука при iPhone 8, 8 Plus, X, XR, Xs или Xs Max и сте готови. В горната част на екрана ще се появи стандартният вариант да изключите устройството, а ние се надяваме, че няма да ви се налага да се възползвате често от следващите две, определено доста полезни възможности.

Ако искате да наберете националния спешен номер или 112, просто плъзнете пръст върху Emergency SOS, а за да се възползвате от Medical ID, ще се наложи да направите една предварителна настройка. Отворете Settings, след това докоснете върху Emergency SOS и преминете към Emergency Contacts in Health. Остава да създадете Medical ID, ако все още не сте или пък просто да редактирате вече създаден профил, като докоснете върху бутон Edit, който се намира в горния десен ъгъл на екрана.

Включете Show When Locked, след това въведете внимателно вашите данни, като височина, тегло, кръвна група, лекарства, които приемате и такива, към които проявявате непоносимост и всичко, което трябва да знае за вас всяко медицинско лице и сте готови. При спешен случай, просто вземете вашето iOS устройство, влезте в полезния раздел, дори при заключен режим на екрана, плъзнете върху Medical ID и споделете информацията, но има и още нещо.

Разполагате с възможност да добавите и неограничен брой свързани контакти, които при набиране на 112 през Emergency SOS ще получат iMessage с информация за вашето действие и локацията ви. За целта, отново докоснете върху Edit в раздел Emergency Contacts in Health и добавете някой роднина или приятел под Emergency Contacts. Остава само да запазите настройката по стандартен начин и сте готови.