Как да оптимизирате своето iCloud съдържание през iOS и iPadOS

Ако използвате смартфон или таблет произведен от Apple, но все още не разполагате с Mac, имаме една добра новина. От няколко всеки потребител може да достъпи до полезната iCloud услуга и през своя компютър, задвижван с Windows 7 или 10. За целта просто трябва да потърсите името на полезната услуга в Windows Store, а ние ще ви покажем как да освободите част от вашето iCloud пространство през iOS или iPadOS в няколко съвсем лесни за изпълнение стъпки.

Стандартно всеки Apple ID акаунт разполага с 5 гигабайта iCloud пространство, от които може да се възползвате безплатно. При положение, че не са достатъчни, винаги може да преминете към някой от наличните пакети, като този от 50 гигабайта за сумата от 1.99 лв. на месец, към 200 гигабайта за 5.99 лв. или пък към 2 терабайта за 18.99 лв. отново на месечна база. Ако не използвате кой знае колко много Apple устройства и не синхронизирате снимките от вашия iPhone автоматично с iCloud, вероятно и безплатният пакет ще ви свърши работа.

Реално погледнато, 5-те гигабайта са абсолютно достатъчни, за да съхраните всички свързани с вашето iOS устройство данни. Винаги може да проверите каква част от iCloud паметта е заета, като отворите системните настройки. Докоснете върху своя профил, след това върху iCloud, преминете през Manage Storage и отправете поглед към горната част на екрана. Вероятно вашето Messages и Mail съдържание заема най-голяма част от пространството, но има и още една особеност. Точно тук са изброени и всички свързани с вашия акаунт приложения и архивираните от тях данни, като голяма част от тях вероятно вече не са ви необходими.

За да премахнете съхранените от избрано приложение данни от вашия iCloud акаунт, докоснете върху неговото име, след това върху Delete Data и сте готови, а за да премахнете Backup на някое свързано устройство, преминете към Backups, изберете съответния архив, който реално може да бъде с доста големи размери, кликнете върху Delete Backup и сте готови и с тази задача. Ако сте преминали през описаните стъпки, вероятно вече сте освободили достатъчна част от вашето iCloud пространство, за да не срещате повече досадното известие, с което системата ви кани да преминете към платен абонаментен план.