Как да зададете интернет браузър по подразбиране през macOS

Заложеното приложение Safari и във вашата macOS машина се отличава със своята изключително висока скорост на работа и надеждност, но все пак разполагате с възможност да инсталирате и различно предложение, в която категория попада и безплатната разработка на Google – Chrome. Настолната версия на конкурента работи доста прилично, а ако искате да промените своя macOS браузър по подразбиране, това може да стане по доста лесен начин.

Реално погледнато, всяко от предложенията може да покрие различна част от вашите изисквания. При положение, че използвате не само настолно, но и мобилно Apple устройство, синхронизацията между вашите браузъри за macOS и iOS може да стане по автоматичен начин и то без никаква допълнителна настройка, но монетата винаги има и друга страна. Вашата работа може да изисква постоянен достъп до Google Drive, а за да промените своя браузър по подразбиране, трябва да преминете през няколко лесни за изпълнение стъпки.

  • Отворете System Preferences.
  • Влезте в раздел General.
  • Изберете браузър по подразбиране от падащото меню срещу Default web browser.
  • Затворете настройките, за да запазите промяната и сте готови.
Припомняме ви, че с течение на времето или от 2003 година до днешна дата, Safari се превърна в изключително високоскоростен и предпочитан браузър. Разработката e заложена във всяко iOS и macOS устройство, а синхронизацията на всички посетени адреси и любими страници става по автоматичен начин. Запаметените пароли се пренасят на всяко от свързаните устройства към вашето Apple ID, а благодарение на полезната Handoff възможност, може да отворите раздел през своя Mac и да продължите с него през вашия iPhone.


Чрез Reader View може да игнорирате част от която и да е страница. Акцентът попада върху основното съдържание, като текст и приложени снимки или видеа, докато всеки добавен сайт към Reading List може да бъде прегледан след време, дори когато устройството не е свързано с интернет. Shared Links напомня за стандартната RSS възможност, но има и още нещо. Оптимизацията на Safari допринася за около 1.5 пъти по-висока ефективност, примерно спрямо Chrome – с други думи, браузърът на Apple изразходва вградената батерия на вашия преносим MacBook с около 40 минути по-бавно.