Новата гама айфони вече е тук

Както се очакваше, Apple представи още няколко продукта, а годината съвсем не е приключила! На 13-и октомври Apple представи новото поколение модели iPhone и отново задминаха конкуренцията.

Събитието по представянето на продуктите на Apple бе озаглавено „Hi, Speed“ и започна в 20 ч. българско време на 13-и октомври. То имаше обичайния формат за тази година – без публика на живо, само онлайн, но това не ни притесняваше. Водещите се включваха от отлично подредени сцени в Steve Jobs Theater (и дори от последния етаж на сградата на Apple), като различни служители представиха най-новите продукти. След като прочетете нашето резюме, можете дори да гледате записа от събитието. Препоръчваме ви! 

 

HomePod mini

Подходящо за случая, Apple започна представянето с продукт, който е в пълен унисон с нашето време. Започването в домашна обстановка (а по-специално от „интелигентния дом“) беше много удачно, тъй като през 2020 г. прекарваме повече време от всякога в домовете си, където работим, учим или се забавляваме. За да се възползваме максимално от тази ситуация и от нашия дом като цяло, Apple добавят по-малък модел към гамата на HomePod. Новият интелигентен високоговорител, по-малката версия на HomePod, се нарича HomePod mini и може да използва функцията Siri. За съжаление, той все още не се предлага в България.

Освен че функционира като интелигентен асистент и е с по-малки размери, устройството предлага зашеметяващ 360-градусов звук и нови функции. HomePod mini се базира на чипа S5, който дебютира в серия 5 на Apple Watch. Това ще ни осигури качество на звука доста над това, което може да се очаква от размера на устройството, ако можем да се доверим на тези твърдения. Засега този продукт няма да се предлага официално в България. Жалко, тъй като ни се щеше да сравним това мъниче с Bose SoundLink Mini II. Новият интелигентен високоговорител е оборудван и с чипа U1 на Apple, чрез който може да открива точното местоположение на нашия iPhone – толкова важно за интерактивното управление на музиката.

 

Siri

С появата на HomePod mini Siri придобива и нови възможности. По-късно през годината Siri ще разполага и с функцията да разпознава гласовете на различните членове на семейството и да съобщава предстоящите им задачи и друга необходима информация, като се адаптира според всеки от тях. Добавя се и нова функция, наречена „интерком“, която представлява домашна версия на функцията уоки-токи при Apple Watch. Чрез интеркома използваме разположените из дома ни устройства HomePod, за да говорим с хора в някоя от другите стаи... или да търсим децата си, когато се изгубят в супермаркета. Шегата настрана – HomePod mini е страхотен продукт, предлаган на страхотна цена, но жалко, че Apple все още няма да го предлага в България.

 

„Нова ера за iPhone“

Това бяха думите, които Тим Кук използва на сцената, за да обяви новите айфони. Под „нова ера“ той има предвид най-вече технологията 5G, която за първи път се предлага вече и за iPhone, позволявайки по-усъвършенствана, по-бърза и по-безопасна връзка за данни. Тази нова мрежова технология ще бъде включена във всички тазгодишни айфони. Като става дума за цялата гама, Apple не само подобри качествено миналогодишния модел на iPhone 11, но и го умножи количествено, въвеждайки цели 4 нови модела.

iPhone 12

Тазгодишната гама iPhone е с цялостна промяна на външния вид със завръщане към по-ъгловатия дизайн на iPhone 4 и iPhone 5. По отношение на изработката Apple остават верни на утвърдени материали – алуминиеви ръбове и стъклен гръб. Предната страна обаче е изработена от изцяло нов материал, наречен „керамично стъкло“ (Ceramic Shield), който е с 4 пъти по-голяма издръжливост при изпускане в сравнение с предходните стъклени панели на Corning. Наследникът на iPhone 11 – iPhone 12 – се предлага в стандартните черно, бяло и червено (т.нар. (PRODUCT)RED), но вече се прибавя зелен и син цвят. Благодарение на новия дизайн iPhone 12 е с 11% по-тънък, 15% по-малък и 16% по-лек от предшественика си, което е доста добро постижение, като се има предвид, че размерът на екрана е непроменен. По-компактният дизайн за щастие не е в ущърб на производителността, тъй като новият модел показва впечатляващи резултати.

 

Размерът на екрана при iPhone 12 остава непроменен – 6,1 инча (15,5 см) по диагонал, но дисплеят не е същият като на предишния модел. Новият дисплей Super Retina XDR е изграден по технологията OLED, позната от моделите Pro, и има два пъти по-голяма плътност на пикселите (460 ppi) в сравнение с предшественика си. С впечатляващ контраст от 2 000 000:1 и максимална яркост от 1200 нита новият дисплей може да показва съдържание с широк динамичен обхват с поддръжка на HDR10.

 

Чипът A14 Bionic

Както се очакваше, новите модели са оборудвани с чип A14 Bionic, представен наскоро при iPad Air 4 и изграден по новия 5-нанометров производствен процес. Чипът разполага с шестядрен централен процесор и четириядрен графичен процесор, като така се постига до около 50% подобрение в производителността в сравнение с предишното поколение. За операциите с машинното самообучение новият 16-ядрен невронен процесор може да извършва 11 трилиона операции в секунда. Като се има предвид, че още чипът от предишното поколение превъзхождаше някои настолни компютри, трябва да отбележим, че това са наистина впечатляващи цифри.

 

При Apple по-голямата производителност не се съдържа само в цифрите, а в това как чиповете на айфоните работят в цялост. Поглеждайки само към последните няколко години, те са повлияли върху някои софтуерни функции. Да вземем фотографията например – добавени са още нови функции.

Стандартният iPhone 12, точно както и неговият предшественик, се предлага с двойна 12-мегапикселова система от камери – ултраширокоъгълна и широкоъгълна камера, като последната има апертура ƒ/1.6. Обективът на широкоъгълната камера е със седем елемента, подобрявайки така работата на камерата при слабо осветление. Благодарение на по-мощния чип и невронен процесор обработката на изображенията от камерата се е подобрила значително. Това позволява да се правят снимки в нощен режим през зададен времеви интервал или дори в нощен режим с предната камера.

 

MagSafe

Компанията Apple обича аксесоарите, затова не е изненадващо, че при всяка възможност гледат да добавят някои новости към продуктите си. Този път това е цяло семейство аксесоари, познати като MagSafe. Общото при тях е, че новите айфони вече разполагат с магнитен пръстен около зареждащата бобина. Благодарение на него съвместимите зарядни устройства просто „залепват“ на определеното място и така осигуряват по-ефективно безжично зареждане. Магнитът е съвместим и с оригиналните калъфи на Apple, с прикрепващите се към калъфите портфейли, както и със зарядните устройства за автомобили на други производители.

Като става дума за аксесоари, още след дебюта на новите модели Apple Watch имаше подозрения, че и кутиите на новите айфони ще поолекнат... и наистина се оказа така. За да се защити околната среда и да се генерират по-малко електронни отпадъци, в пакета на iPhone вече няма има слушалки и захранващ адаптер, а само смартфонът и кабел за USB-C към Lightning порт. Това ще важи за всички продукти, които се продават към момента, включително iPhone 11, iPhone XR и iPhone SE.

 

Малкият iPhone 12 mini

Както вече споменахме, събитието включваше представянето на 4 нови модела iPhone и както при HomePod към гамата е добавен и по-малък модел. Някои клиенти отдавна чакат по-малък iPhone с характеристики, съпоставими с тези при по-големите модели. От първия iPhone SE досега не сме имали подобно нещо. iPhone 12 mini има 5,4-инчов (13,7 см) дисплей и е точно това, което подсказва името му – с изключение на размера си той е точно същият като по-големия си брат. На големина новият модел е някъде между iPhone 5 и iPhone 8 – т.е. някъде между двете поколения SE. Но пълноекранният дисплеят означава, че досега не сме виждали подобен модел и затова е толкова привлекателен.

 

Идва тежката артилерия

Освен че се стреми да разшири потребителската си база и продуктовата си гама, всяка година Apple се опитва да привлече и професионалните потребители с по нещо. Ето защо са създадени iMac Pro, MacBook Pro и дори Mac Pro. Но когато става въпрос за iPhone, „Pro“ обикновено означава нещо друго, тъй като тези устройства винаги предлагат някои функции или иновации, които не се срещат при стандартните модели... все още. При предишните модели това беше OLED технологията на дисплея, която вече се предлага и в стандартния iPhone 12 тази година.

Така че въпросът е, какво прави Pro версията „професионална“ и защо да изберем точно тези модели. Тук продължават да се използват първокласни материали – неръждаема стомана с текстуриран матиран стъклен гръб. Що се отнася до здравината, дисплеят при моделите Pro е защитен с „керамично стъкло“ (Ceramic Shield), а водоустойчивостта им е увеличена още повече. Според техническите спецификации, той може да издържи до 30 минути на максимална дълбочина до 6 метра, но според нас по-добре да не го вземайте със себе си по време на плуване и гмуркане.

 

В допълнение към обичайните цветове Silver, Graphite и Gold – Pro моделите вече се предлагат и като Pacific Blue, при това с два размера на дисплея – 6,1 и 6,7 инча (съответно 15,5 см и 17 см). Въпреки тънките ръбове около екрана и новия дизайн, те все пак са малко по-големи в сравнение с техните предшественици.

Професионална камера

Силата на тазгодишната гама при моделите Pro несъмнено е във фотографията и възможностите на камерата им. Моделите Pro и Pro Max имат 3 отделни камери. Освен ултраширокия, широкия и телеобектива Pro моделите вече разполагат и с LiDAR скенер, който се появи за първи път при последния iPad Pro. Дълбочинният сензор помага на камерата да фокусира по-бързо и по-точно дори при слабо осветление – сериозно подобрение за усъвършенствания нощен режим. LiDAR скенерът ще се използва и в портретния режим, което ще даде на сензора по-точни данни за пространственото положение на обектите.

 

Камерите на iPhone 12 Pro Max превъзхождат дори тези при другите модели Pro. Широкоъгълната камера има 47% по-голям сензор, а оттук и по-големи пиксели, което значително повишава количеството светлина, записвано от сензора. Тази камера също разполага и с нов начин за стабилизация на изображението, стабилизирайки сензора вместо обектива, което ни позволява да правим снимки с по-голяма рязкост на изображението дори когато не можем да държим телефона стабилно. Ако и това все още не е достатъчно, то фокусната дължина на телеобектива е променена от 52 мм на 65 мм, като така имаме не четирикратно, а петкратно увеличение.

Софтуерна магия

Съвременната фотография не е само хардуер и хората в Apple знаят това. Поради тази причина през последните години в новите айфони се внедряват множество функции за машинно самообучение и обработка на изображения. Те са доста впечатляващи, но за да ги използваме, досега трябваше да снимаме с вграденото приложение на Apple за камера, а при него винаги не достигаше по нещо. Поне досега. С новия формат на Apple за изображения ProRAW фотографите, които се стремят да постигнат най-добрата визия, вече ще могат да разчитат на приложението Camera, тъй като скоро ще могат да снимат в RAW формат.

 

Но изглежда, че Apple се опитва да се хареса не само на фотографите, но и на видеографите. iPhone 12 Pro вече може да записва 10-битови видеоклипове вместо доскорошните 8-битови, което отваря възможностите за HDR видео – много по-реалистично и съдържащо до 700 милиона цвята. Но не само това – Pro моделите ще могат да записват във формат Dolby Vision, използван в професионалната кинематография.

 

Цени и пускане в продажба

Новите продукти ще излязат на пазара на два етапа. Първо идват 6,1-инчовите модели – iPhone 12 и iPhone 12 Pro. Предварителните поръчки за тях започват на 16 октомври, а доставките ще започнат седмица по-късно – на 23 октомври.

След това излиза най-малкият и най-големият модел – iPhone 12 mini и iPhone 12 Pro Max. Предварителните поръчки за тези устройства започват на 6 ноември.

Повече информация за устройствата, техните спецификации и цени може да откриете на нашия уеб сайт!