Поредица от интересни CarPlay промени в iOS 13

Изключително удобната технология, която позволява на всеки iOS потребител да свърже своето устройство с подходящо оборудвана автомобилна инфотеймънт система набира все по-голяма популярност, но не само измежду тази част от потребителите, която вече разполага с предложението. CarPlay се превръща във все по-търсена възможност и измежду купувачите на нови автомобили, а ние ще ви запознаем с един доста интересен списък от промени, които идват до нас с iOS 13.

За да бъдем максимално изчерпателни, отново ви припомняме, че за да свържете вашето iOS устройство с автомобилната инфотеймънт система, тя трябва да бъде подготвена предварително, но не само да се отличава с необходимите технически характеристики. Вградената в нея операционна система трябва да разполага с инсталиран CarPlay или с този софтуерен комплект от инструменти, чрез който може да видите екрана на вашето устройство на вградения в автомобилната инфотеймънт система дисплей.

Благодарение на полезната възможност, всеки от вас може да достъпи до голяма част от възможностите на своето iOS устройство чрез стандартните бутони за управление или Touch екран на вградената автомобилна инфотеймънт система, но преди това трябва да свърже устройството с нея чрез стандартен USB кабел или поне при повечето автомобили, макар и да разполагат с Bluetooth и Wi-Fi модул, но нека видим интересните CarPlay промени в iOS 13:

  • Изцяло нов изглед на екрана, който ни напомня значително на този при разпънатия екран на iPhone 11, 11 Pro, X, Xs и XR.
  • Обновено табло, което ви позволява по един доста по-лесен начин да преминавате от едно приложение към друго.
  • Нещо като Split Screen, но не съвсем. Основната част на екрана може да ви покаже, примено отворен вариант на заложеното приложение Maps от своята лява страна, докато от дясната половина ще са позиционирани два панела, съдържащи актуалната Maps навигация и контролите на Apple Music, ако сте стартирали някое музикално предложение.
  • CarPlay вариант на заложеното приложение Calendar.
  • Възможност да достъпите и до Settings през своята автомобилна инфотеймънт система или по-скоро до няколко малки настройки, като Do Not Disturb While Driving, Appearance и Suggestions in Dashboard.
  • Подобрен вариант на Siri, който при активиране се появява в долната част на екрана, без да закрива стартираните от вас приложения.
  • Преструктуриран и доста по-лесен за използвате Apple Music дизайн.
  • Доста по-лесни за използвате Maps команди, както и полезната възможност да споделите с някой приятел или контакт вашето пътуване и прогнозирано време на пристигане.
  • Други промени и поправки на грешки, които позволяват на CarPlay да функционира доста по-бързо и безпроблемно, спрямо своя предшественик.

Нямаме никаква представа защо при повечето автомобилни инфотеймънт системи не разполагаме с вариант да изградим CarPlay връзка по безжичен начин, както при BMW пета серия седан от миналата година. Вероятно, освен безжичните Wi-Fi и Bluetooth модули, вградената система трябва да може да се похвали и с по-бърз процесор или с подходяща операционна система, което не отблъсква купувачите на нови автомобили по-никакъв начин, а за да разберете кои автомобили поддържат полезната CarPlay връзка, посетете тази връзка.