Вижте новите настолни и преносими компютри на Apple с процесор M1

Краят на настоящата година наближава, а заедно с това преминахме и през последното събитие на Apple за 2020-та. Само преди броени часове се запознахме с няколко нови продукта на компанията, в лицето на MacBook Air, 13 инчов MacBook Pro и Mac mini, като общото между тях се крие в дългоочакваната Apple Silicon процесорна разработка на технологичния гигант.

Apple Silicon процесор M1

Спазвайки хронологията на събитието, и ние преди всичко ще обърнем внимание на изцяло новата процесорна разработка на компанията. Първият Apple Silicon чип - M1, е проектиран изцяло съобразно функциите и нуждите на всеки настолен и преносим Mac, където са от значение малките размери и енергийната ефективност. Зад M1 може да откриете 8-ядрен процесор, като четири от ядрата са с висока производителност или, както Apple акцентираха по време на своята презентация - "най-бързото процесорно ядро в света". Останалите четири ядра са високоефективни, които доставят доста висока производителност и то като изразходват само една десета от мощността на разработката.

Според Apple, процесорната M1 разработка може да се похвали с най-висока производителност на ват, докато в нея намира своето място и най-високоскоростната интегрирана графика в света. M1 се отличава с графичен ускорител до осем ядра и с 2.6 терафлопа пропускателна способност, но това не е всичко. В процесорната разработка намират своето място 6 ядрен невронен "двигател", който може да обработва 11 трилиона операции в секунда, както и високопроизводителен Secure Enclave контролер на съхранение и не на последно място - използваната 5 нанометрова технология при M1 е идентична с тази на процесорната A14 Bionic разработка, като заедно с това поддържа Thunderbolt 3 и USB 4.

Иновативната M1 разработка, която намира своето място в представените преди броени часове нови настолни и мобилни компютри на Apple, предлага до 3.5 пъти по-висока производителност на процесора, до 6 пъти по-висока производителност на графичния ускорител и до 15 пъти по-бързо машинно обучение и то изразходвайки 2 пъти по-малко енергия, спрямо разработките в предните Mac поколения, но нека да разгледаме и новите машини на технологичния гигант.

MacBook Air

Излишно е да казваме, че новото MacBook Air поколение може да се похвали с до 3.5 пъти по-висока процесорна и с до 5 пъти по-висока видео производителност. Все пак в корпуса на машината намира своето място новата M1 разработка, което допринася и за следващата основна промяна в мобилното предложение. Инфраструктурата за охлаждане е изцяло нова и то без вградени вентилатори, които да подпомагат охлаждащия процес. Очевидно заедно с останалите си предимства, M1 отделя и значително по-малко топлинна енергия в процес на работа, което превръща работата на новия MacBook Air в напълно безшумна.

Измежду останалите характеристики, с които може да се похвали новия MacBook Air се отличава отново 13 инчовият Retina екран с True Tone технология и широка P3 цветова гама, до 2TB SSD пространство за съхранение на данни, до 16GB оперативна памет и не само. Батерията на новото тънко поколение може да издържи до 18 часа в режим на работа, докато до двата порта Thunderbolt 3 порта с поддръжка на USB 4 се подрежда вграден Wi-Fi 6 модул, Magic клавиатура от последно поколение, Force Touch тракпад и съвсем очаквано, TouchID сензор за разпознаване на пръстов отпечатък.

MacBook Pro (13 инча)

Заедно с новото MacBook Air поколение, преди броени часове беше представен и нов 13 инчов MacBook Pro, отново с M1 с интегриран видео ускорител или първият Apple Silicon базиран MacBook Pro. Отново 8-ядрен процесор, 8-ядрен видео ускорител и 16-ядрен невронен "двигател", които в комбинация с активната охлаждаща система на MacBook Pro могат да ви предложат до 2.8 пъти по-висока скорост на работа спрямо предното поколение и до 3 пъти по-висока скорост на работа спрямо най-продавания Windows базиран лаптоп от класа.

Както Apple акцентира, новият 13 инчов MacBook Pro е най-мощният професионален лаптоп за размерите си в света, с вградена батерия, която може да ви предложи до 17 часа сърфиране в мрежата и до 20 часа в режим на възпроизвеждане на видео, което време е двойно повече спрямо предното поколение и не само. Предложението е оборудвано с 13 инчов Retina екран, два Thunderbolt 3 порта с поддръжка на USB 4, Magic клавиатура от последно поколение, Force Touch тракпад, Touch ID сензор и микрофони със студийно качество. Можете да избирате между варианти с оперативната памет 8GB или 16GB и с памет за съхранение на данни от 256GB, 512GB, 1TB или 2TB.

Mac mini

Заедно с мобилните компютри, преди броени часове Apple представи и ново поколение на своето компактно настолно Mac mini предложение, което както вече се досещате, отново може да се похвали с вграден M1 чип. Ако трябва да го сравним с предното поколение, няма да ни бъде никак трудно. Новият Mac mini позволява до три пъти по-бързо компилиране на код в Xcode, до четири пъти по-високи честоти на кадрите при интензивна графика на някоя игра, както и предоставя възможност да направите сложна времева линия във Final Cut Pro за шест пъти по-малко време.

Усъвършенстваният термичен дизайн позволява на разработката да се охлажда значително по-добре, като същевременно с това работи доста по-тихо, спрямо предното поколение, докато до вградените Thunderbolt 3 портове с поддръжка на USB 4 се подрежда възможността да се възползвате от два монитора, благодарение на най-високопроизводителната интегрирана графика и съвсем очаквано, вграден Wi-Fi 6 модул.

Няма да пропуснем да ви информираме, когато разберем за датата, на която новите компютри на Apple ще бъдат налични за поръчка и от магазините на iStyle в нашата държава, както и каква ще бъде тяхната пазарна цена.